95 gadu vecumā mūžībā devies leģendārais alus meistars Kārlis Zālītis, liecina “Bauskas alus” paziņojums.
Aldara Kārļa Zālīša pienesums “Bauskas alum” ir bijis nozīmīgs daudzu gadu garumā. Kārlis Zālītis ir radījis iecienītās garšas Bauskas gaišais un Bauskas tumšais alus, kā arī pagājušā gadsimta vidū atklājis unikālo ražošanas tehnoloģiju “Portera” iesala dzērienam, kvasam un iesala dzērienam “Veselība”.
Ar alus darīšanu viņš bija saistīts visu savu darba dzīvi un ir viens no izcilākajiem aldariem Latvijas vēsturē.
Kā „Bauskas alus” darītavas vadītājs viņš darbojās kopš 1981.gada – uzņēmuma ražošanas procesa uzsākšanas brīža.
Kārlis Zālītis strādājis gan lielajās alus darītavās, gan palīdzējis izveidot mazos brūžus. Lai gan amata pienākumos ietilpa katru dienu degustēt, alu viņš tikpat kā nedzēra, jo negaršojot.
Kāds ir viņa aldara amata noslēpums? Meistars pats atklājis: „Katram aldarim ir savs piegājiens. Bet noslēpumu varbūt, ka nav. Saka, ka katrā brūzī ir sava garša. Tur katram brūzim ir savs mikrobs, kas to garšu veido, un it sevišķi mazos brūžos. Tehnika, tehnoloģijas ļoti izmainījušās, es vēl dabūju redzēt to tehnoloģiju, kas bija gandrīz vai cara laikos.”
Viņu par skolotāju var saukt daudzi aldari Latvijā, bet mācekļa, kas pārņemtu viņa pieredzi, meistaram nav: „ Speciāli es neesmu mācījis, jo katram ir jāmācās pašam.”
2001. gadā meistars saņēma visaugstāko valsts apbalvojumu – 5.šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā.