

Šogad kļavu sulu laiks sācies daudz agrāk, nekā iepriekšējos gados.
Daži saimnieki jau paguvuši satecināt šo koku saldeno sulu un sola piegādāt saviem klientiem, ziņo “Latvijas Avīze”.
Sociālajā vietnē “Facebook” Skrīveru pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības “Ragāres” saimnieki nule kā vēsta, ka “straujš atkusnis pēc spēcīga sala nozīmē tikai vienu – jāņem urbītis un jādodas pie savas mīļākās kļavas tvert saldo kļavu spēka dzērienu”.
Pirmās sulas tekot daudz lēnāk, toties tās esot ievērojami saldākas un varētu dēvēt par īstu delikatesi. “Ragāres” šo gadu sākuši ar pirmo kļavu sulas krūzi jau Vecgada naktī. Arī pagājušās nedēļas atkusnī “Ragārēs” veikuši 30 urbumus agrākajās kļavās un sulas pieticis ne tikai pašiem, bet arī aktīvākajiem sekotājiem. “Ragāres” saimnieks Jānis Vaivars atklājis, ka šis nav pats agrākais laiks, kad ievāktas kļavu sulas. Pēdējo divu gadu laikā ziemas bijušas netipiski siltas, ka kļavu sulas izdevies tecināt laikā starp Ziemassvētkiem un jauno gadu. “Tagad gaisa temperatūra ir ap nulli un kļavu sulas rodas laikā, kad no temperatūra mainās no mīnusiem uz pusiem. Svarīga tieši ir tā pāreja, lai pēc mīnusiem nāk plusi. Tad arī sulas ir ļoti saldas,” komentē saimnieks.
Kļavu sulas turpina tecēt un saimnieki vēsta, ka nedēļas nogalē ar savu vākumu būšot Āgenskalna tirgū. Jaunajā sezonā “Ragāres” sola piegādāt gan kļavu, gan bērzu sulas, “kad vien daba teiks, ka ir laiks un tas būs iespējams”. Ar ko īpašas kļavu sulas? Tās ir garšīgas un dabonas agrāk, nekā bērzu sulas, tajās ir gan cukurs, gan minerālvielas, komentē “Ragāres” saimnieks.