

Maizes un sidra svētkos Āraišu dzirnavās 31. jūlijā satiksies Rudzu ceļš un Sidra ceļš.
Tie ir divi kulinārā tūrisma maršruti, kas iepazīstina ar latviskās identitātes nesējiem – tradicionālo rudzu maizi un dabīgo, no Latvijas āboliem darīto sidru, informē Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente Asnāte Ziemele.
Šajā dienā Āraišu dzirnavās kā ik gadu godina jaunās ražas rudzu maizi. Šogad svētkiem plašāks skanējums, iesaistot arī Latvijā darītu sidru no Latvijas āboliem, kas simbolizē seno un jauno tradīciju savienošanos.
Rudzu rupjmaize ir senu Latvijas kulināro tradīciju nesēja, savukārt, sidrs ir jauns Latvijas identitātes produkts, jo tikai pirms aptuveni 30 gadiem Latvijā sāka veidoties sidra kultūra.
“Lauku ceļotājs” prezidente Asnāte Ziemele.
Svētki notiks Āraišu dzirnavu kalnā – tās ir vecākās holandiešu tipa vējdzirnavas Latvijā, kurās joprojām var malt miltus un iepazīt latviskās maizes tradīcijas. Maizes cepēji un sidrdari – Rudzu ceļa un Sidra ceļa iniciatori – stāstīs un rādīs par sidra darīšanu un maizes cepšanu, sniegs meistarklases un piedāvās degustācijas. Svētkos būs tirdziņš un saimes galds, kurā viesi varēs nogaršot maizes cepēju veikumu.
Piemēram, „Dzīļu” saimniece Aina Barsukova no Malnavas sniegs rupjmaizes saldo ēdienu meistarklasi, savukārt Ilze Stabulniece ar saimniecības pavāru no Latgales Zirgu Sētas „Klajumi” Krāslavas pusē vadīs rudzu rupjmaizes uzkodu meistarklasi. Svētkos notiks arī rudzu miltu kūku konkurss, kurā piedalīsies cepējas no visas Latvijas.
Sidra ceļu pārstāvēs seši sidradari – savas lietas entuziasti, kuri gatavo sidru no Latvijas vietējo šķirņu āboliem un mežāboliem, to vidū Abavas ģimenes vīndarītava, Sidra darītava Abuls, Mr. Plūme sidra darītava, Naukšēnu vīna darītava, Tālavas sidrs un Turkalnes muiža. Sidrdari piedāvās iespēju degustēt sidrus un balsot par savu iecienītāko.