Izstādē – circeņu desiņas un čiekuru šokolādes
Izstādē – circeņu desiņas un čiekuru šokolādes

Izstādē – circeņu desiņas un čiekuru šokolādes

Olu saldējums, latviešu toniks, circeņu desiņas, čiekuru šokolādes, ēdamas krūzītes, vegānisks burgers – tie ir tikai daži no Latvijas ražotāju jaunajiem produktiem, ko varēs apskatīt, degustēt un iegādāties pārtikas izstādē “Riga Food 2021”, kas no 9. līdz 11. septembrim notiks Ķīpsalā.

“European Importing Company” izstādē prezentēs augstākās kvalitātes žāvētas cūkgaļas desiņas ar kaltētu circeņu miltiem, informē izstādes rīkotāji. Kaltēti circeņi un to milti ir īpaši barojoši, un viena no to vērtīgākajām uzturvielām ir olbaltumvielas. 100 gramos circeņu ir divreiz vairāk olbaltumvielu nekā liellopu gaļā, četrreiz vairāk dzelzs nekā spinātos, 10 reizes vairāk B12 vitamīna nekā lasī un vairāk kalcija nekā pienā.

Liellopa garšas burgers “Furious Burger” ir jaunums Latvijas vegāniskajā virtuvē. Tas vizuāli un pēc tekstūras atgādina gaļas izstrādājumu, bet patiesībā ir balstīts uz augu bāzes proteīniem. Atšķirībā no pārējiem augu izcelsmes burgeriem, kas jau pirms tam ir termiski apstrādāti un lietotājam sniedz ierobežotas iespējas ietekmēt burgera garšas īpatnības, “Furious Foods” burgeram var izvēlēties apstrādes pakāpi.

Ideja par čiekuru produktiem ģimenes uzņēmumam “Mītavas čiekurs” radās jau pirms sešiem gadiem, kad vecākais dēls ilgstoši cīnījās ar klepu. “Nelīdzēja aptiekā iegādātie medikamenti, tāpēc sieva meklēja alternatīvu – ievāca informāciju par priežu vērtīgajām īpašībām un sāka ražot imunitāti stiprinošus produktus. Tie puiku izglāba no ilgstošās slimošanas un raisīja lielu interesi arī apkārtējos,” stāsta “Mītavas čiekurs” vadītājs Reinis Artimovičs. Šogad uzņēmums radīja inovatīvu produktu līniju – piecu veidu šokolādes ar priežu čiekuriem: melno šokolādi ar veseliem priežu čiekuriem, pildītas trifeles ar čiekuru sīrupu, čiekuru īrisu no baltās šokolādes, karamelizētus un veselus čiekurus, kas glazēti piena šokolādē.

Savukārt “Manuss” izstādē “Riga Food 2021″ prezentēs ēdamās krūzītes karstiem dzērieniem un desertiem. Ēdamās krūzītes ir lieliska alternatīva vienreizlietojamiem traukiem. Ēdamās krūzītes nesakarst, nemaina dzēriena garšu un neizmirkst līdz pat 60 minūtēm.

Jūnijā, kad Latvijā varēja izbaudīt pamatīgu svelmi un karstumu, mājražotājs Jānis Smelters radījis jaunu atspirdzinošu dzērienu “Ingvertonic”. Par latviešu toniku dēvētais dzēriens ir gāzēts un nedaudz rūgtens ar nelielu ingvera kņudināšanu pēcgaršā. Dzēriena pamatā ir ingvers, kam pievienoti liepziedi, plūškoka ziedi, cidoniju sula un vērmeles rūgtumiņam. Ingvers nav tikai garšviela vai zāles, tas var būt arī galvenā sastāvdaļa. Atdzesēts “Ingvertonic” lieliski atveldzēs, sniegs enerģiju un uzlabos tonusu.

Olu patrioti “Balticovo” šovasar ir radījuši jaunumu – Baltijā pirmo saldējumu no olu baltuma un olu melanžas (no čaumalām atdalīta šķidrā olu masa). Olu saldējuma “Plombīrs” un “Šokolādes plombīrs” pamatā ir mājas saldējuma recepte. Ola ir bagāta ar vērtīgām uzturvielām un saldējumam piešķir labu tekstūru.

Latvijā gandrīz 50 % pircēju izvēlas baudīt neparastas un eksotiskas garšas, tāpēc arī “Pūre” ir paplašinājusi savu ievārījumu klāstu. Jaunā ievārījuma sastāvā ir augļu karalis mango apvienojumā ar čijas sēkliņām, kas ir brīnišķīgs antioksidantu, proteīna, Omega 3 un Omega 6 taukskābju avots.

“Yo, Majo!” ir pilnīgi jauns produkts, ko latviešu uzņēmums “Furious Foods” pirmoreiz prezentēs tieši izstādē “Riga Food”. Majonēzes pamatā ir augu izcelsmes produkti. Tai ir divas garšas: “Provansas” klasiskās garšas piekritējiem un “Ar dienvidu garšvielām”, kas būs ideāla mērcīte dārzeņiem vai čipsiem. “Domājot nosaukumu, veicām izpēti un secinājām, ka mūsu iecerētie nosaukumu varianti jau ir aizņemti. Jomajo, kā lai nosauc? Un nosaukums bija rokā! Lai svešvalodās to neizrunātu kā “Džomadžo”, mēs to pārveidojām par “Yo’Mayo”,” stāsta “Furious Foods” īpašnieks Didzis Piļāns.

N. Bomja maiznīcas “Lielezers” jaunums – “SEED FOOD” sēklu uzkodas ar picas un Čedaras siera garšu. Tās ir pagatavotas bez glutēna saturošu produktu klātbūtnes. Ar augstu uzturvērtību gan šķiedrvielu, gan olbaltumvielu ziņā – kā radīts gardēdim, kurš prot novērtēt augstvērtīgas uzkodas! “Jau sākotnēji, veidojot šo produktu, gribējām, lai tam būtu maizes šķēles funkcija, laba garša un tas “trāpītu” veselīgo produktu plauktiņā,” stāsta “Lielezers” ražošanas vadītājs Valters Kanopa.

Latvijas zinātnieču uzņēmums “SpirulinaNord” izstādē “Riga Food 2021” Inovāciju stendā prezentēs spirulīnas dzērienus, kurus var uzglabāt istabas temperatūrā. Veidojot jaunos dzērienus, zinātnieces izvēlējās Latvijai tradicionālas garšas un izejvielas – cidonijas, dzērvenes, ābolus. Produktos ir saglabātas vērtīgās tropiskās mikroaļģes spirulīnas vērtības – antioksidanti un vitamīni, turklāt ar bagātīgu augļu un ogu garšu.

Un tas nav viss! “Rāmkalni” izstādē prezentēs dabīgās BIO sulas, “Jaunpils pienotava” interesentus priecēs ar siera šķēlītēm, ”Sabiles sidrs” aicina nogaršot ābolu sauso baltvīnu “Gardeners Five Seeds”, kas prestižajā konkursā “CiderWorld’21 Award” ieguva zelta medaļu. Savukārt “SKIM Gardumi” prezentēs “Aitu piena sūkalu želejkonfektes”, kuras ir radītas veiksmīgas sadarbības rezultātā ar “Riga Food 2020” satikto Elizabeti Bendiku no “Bendiku piena aitām”.

Pārtikas izstādē “Riga Food 2021” savas preces un pakalpojumus prezentēs vismaz 300 uzņēmumu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Spānijas, kopumā no 15 valstīm.

Šogad izstādē būs apskatāmi Lietuvas, Igaunijas, Itālijas, Spānijas un Ukrainas kopstendi. Latvijā saražoto vienkopus varēs iepazīt un degustēt Latvijas nacionālajā kopstendā un Zivrūpniecības nozares kopstendā.