Kliedē mītus par bioproduktu cenām
Kliedē mītus par bioproduktu cenām

Kliedē mītus par bioproduktu cenām

Foto: no LB arhīva

Tikai trešdaļai bioproduktu cenas ir augstākas, nekā konvencionāli ražotiem produktiem, bet daļai cenas ir tādā pašā līmenī.

To Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) rīkotajā konferencē sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Bioekonomikas nodaļas pētniece Maija Ušča.

AREI veicis pētījumu, kas parāda – tiešās pirkšanas pulciņu iespējas vēl pilnībā nav izmantotas. Visvairāk šādu pulciņu ir Rīgā, bet saimniecības, kas piegādā savu produkciju, lielākoties koncentrējušās Vidzemes reģionā.

Bioloģisko un konvencionāli ražotu produktu cenu izpēte kliedē mītu par to, ka bioloģiski ražotus produktus patērētāji nevar atļauties to dārdzības dēļ.

AREI Bioekonomikas nodaļas pētniece Maija Ušča.

Redzams, ka tikai trešdaļai produktu cenas ir augstākas, piemēram, vistu broileriem, kefīram, griķiem, burkāniem un sīpoliem, bet daļa bioloģisko produktu ir lētāki – biezpiens, saldais krējums, tomāti, ķiploki, pilnpiens. Aptuveni vienā līmenī ar konvencionāli audzētiem produktiem cenas ir olām, sviestam, skābajam krējumam, kartupeļiem, āboliem un bumbieriem.

Gan Maija Ušča, gan citi LBLA konferences dalībnieki aicināja domāt par īsajām produktu piegādes ķēdēm. “Aloja Starkelsen” ģenerāldirektors Jānis Garančs sacīja, ka jau tagad novērojama patērētāju paradumu maiņa un redzams, ka pieaug augu izcelsmes produktu patēriņš. Mainās arī pārstrāde, kas arvien vairāk neveic dziļu izejvielu pārstrādi, domājot par apkārtējās vides aspektiem.