

Maiznieki cer, ka valdība 2024. gadā sadzirdēs biedrības aicinājumu ieviest visās Latvijas skolās bezmaksas rudzu rupjmaizes programmu ar mērķi bagātināt bērnu un jauniešu uzturu ar veselīgu rudzu rupjmaizi.
Zemkopības ministrija ir galvenais atbalsts biedrībai, lai nākotnē tas īstenotos, uzsver Latvijas maiznieku biedrības (LMB) izpilddirektore Gunta Duka. LMB apvieno maizniekus, maizes un konditorejas izejvielu piegādātājus un popularizē maizes tradīcijas Latvijā.
Pateicoties gadiem uzkrātajām un uzturētajām maizes cepšanas tradīcijām , kā arī profesionāli darbojoties nozarē, apgūstot jaunas tehnoloģijas un izstrādājot jaunus produktus, Latvija var godpilni ieņemt līdera pozīciju maizes daudzveidības un garšas ziņā, stāsta G. Duka. Maizes sektorā darbojas aptuveni 30 tirgus dalībnieku, maizi cep un pārdod arī ap 350 mājražotāji, un savas maizes cepšana mājsaimniecībās pēdējos gados ir kļuvusi par goda un lepnuma lietu.
“Taču šī brīža situācija nav labvēlīga maizes cepējiem un to rindas kļūst arvien retākas. Ir likumsakarīgi, ka apstākļos, kad maizes patēriņš samazinās, daudziem ražotājiem jāpārskata sava darbība. Nākotnes prognozes nav pārāk vilinošas, bet, kā teiktu maiznieka amata meistars Normunds Skauģis – esam stipra tauta un gatava dažādiem izaicinājumiem. Vēl jāpiebilst, ka mūsu nozarē eksports ir neliels un mums visiem jāstrādā vietējā tirgū, kur valda sīva konkurence. Maizes tirgus ir reģionāls – Latgalē maizes tradīcijas ir vienas, bet Kurzemē pavisam citas. Rudzu rupjmaizes kukuļa garša pa novadiem būs diezgan atšķirīga. Taču izdzīvo stiprākie un, lai cik grūti ir konkurēt ar lielajiem tirgus spēlētājiem, mazās un vidējās maiznīcas arī turpmāk rupjmaizi iejauks koka kublā, kā to darīja mūsu senči un turpinās apgūt arī pasaules maizes ražošanas tehnoloģijas,” skaidro LMB izpilddirektore.
Biedrība dibināta pirms 30 gadiem un nupat LMB svinīgā pasākumā godināja ne tikai biedrību, bet arī biedrus un sadarbības partnerus, kas nu jau pārkāpuši 30 gadu slieksni. Starp tiem ir maiznīcas ‘’Dona’’, ‘’Lāči’’, ‘’Cannelle Bakery’’, ZS ‘’Ķelmēni’’, SIA ‘’Gemoss’’ un Maizes muzejs Vijas Kudiņas vadībā. 2023. gadā biedrībā aktīvi darbojas 13 uzņēmumi – 11 maizes ražotāji un divi maizes un konditorejas izejvielu tirgotāji.
Biedrības mērķi arvien paliekot nemainīgi – apvienot maizes ražotājus un izejvielu piegādātājus, lai veicinātu maizes ražošanas nozares attīstību un perspektīvas, celt maizes popularitāti un patēriņu, saglabāt sentēvu maizes cepšanas tradīcijas un maiznieka amatu.