Nosauc labākos restorānus
Nosauc labākos restorānus

Nosauc labākos restorānus

Foto: no “Max Cekot Kitchen” arhīva

Pirmajā “Michelin” ceļvedī iekļauti labākie Latvijas restorāni – 19 atrodas Rīgā, bet septiņi ārpus galvaspilsētas.

“Max Cekot Kitchen” ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu “Michelin” zvaigzni. “Michelin” zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Kā atzīmē eksperti, “Max Cekot Kitchen” atrodas bijušajā, no sarkaniem ķieģeļiem celtajā, noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā. Restorāna īpašnieks Makss Cekots pats ir projektējis visu, sākot ar atvērto, stilīga dizaina virtuvi un beidzot ar mēbelēm un traukiem. Katrs no viņa radošās pārsteigumu ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no daudziem elementiem – saldās, pikantās un skābās garšas līdzsvaro viena otru, un gardās mērces lieliski apvieno katru ēdienu. Tomēr viņš joprojām piekopjot Latvijas kulinārijas tradīcijas, un dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem.

Trīs Rīgas restorāniem piešķirts “Bib Gourmand” apbalvojums un tie ir: “Milda”, “Shōyu” un “Snatch”.

Iepriecinošs ir fakts, ka šeit ir daudz pašmāju talantu – daudzi uzņēmumi pieder vietējiem šefpavāriem, un tos ar lepnumu vada draudzīgas un entuziasma pilnas komandas. Tradicionālās receptes un garšas parasti ir vadošās, bet dāsnajās ēdienu porcijās tiek izmantoti augstākās kvalitātes produkti.

“Michelin” ceļveža veidotāji.

Prestižajā ceļvedī iekļauti vēl 22 restorāni un to stilu izvēle ir ļoti daudzveidīga – “36.Line”, “3 pavāri”, “Akustika”, “Aqua Luna”, “Barents”, “Barents Cocktail & Seafood Bar”, “Chef’s Corner”, “COD”, “Entresol”, “Ferma”, “H.E. Vanadziņš”, “JOHN”, “Kest”, “Le Dome”, “MO”, “Neiburgs”, “Pavāru māja”, “Riviera”, “Tails”, “TAURO”, “Whitehouse”, “ZOLTNERS”.

Daži no tiem paver skatu uz dārziem un parkiem (“Whitehouse” un “Ferma”), bet vienā no tiem varat nokļūt tieši no pludmales (“36.Line”); pirmais atrodas vecā ugunsdzēsēju depo (“Kest”), otrs – bijušajās kazarmās (“3 pavāri”) un trešais – darbojošā alus darītavā (“Zoltners”); ir arī šika, sezonāla vasaras atpūtas vieta “Aqua Luna”, kur skan jaudīga mūzika, valda kluba atmosfēra un paveras skats uz upi, atzīmē ceļveža veidotāji.

“Michelin” Zaļā zvaigzne piešķirta “Pavāru mājai”, kas ir nozares līderis attiecībā uz gastronomijas ilgstspējīgu praksi. Tāpat piešķirtas trīs īpašās balvas. Balva par apkalpošanu piešķirta Mārim Jansonam un viņa komandai no restorāna “Kest” Cēsīs, kas pārsteigusi ceļveža inspektorus ar savu dabisko siltumu un entuziasmu. Someljē balva tika Ivo Orlovam no restorāna “Tauro” Rīgā par zinošu un individuālu pieeju. Savukārt jaunā šefpavāra balva piešķirta Nilam Ģēvelim no Rīgas restorāna “Ferma” par lielisku prasmju, degsmes un brieduma apliecinājumu šefpavāra pienākumu izpildē.

Pilns Latvijas restorānu izlases saraksts bez maksas ir pieejams “Michelin” ceļveža tīmekļa vietnē un lietotnē. Restorānu klāstam pievienojas arī “Michelin” ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un visievērojamākās apmešanās vietas Rīgā un visā pasaulē. Latvija ir otra Baltijas valsts aiz Igaunijas, kas iekļauta šajā prestižajā ceļvedī.