

Bioloģiskās pārtikas “Rūdolfs” ražotājs SIA “Lat Eko Food” pagājušajā gadā strādājis ar 6,8 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir gandrīz par 30 % vairāk, nekā gadu iepriekš.
Tas izdevies, neskatoties uz sarežģīto situāciju Latvijas un pasaules tirgū. Uzņēmums tādējādi pērn pārspējis sākotnēji uzstādītos mērķus apgrozījuma un ražošanas jaudas celšanai, pauda kompānijā. Līdz ar jaunu ražošanas līniju uzstādīšanu un jaunu produktu izstrādi tuvāko gadu laikā uzņēmums plāno dubultot ražošanas jaudu un atbilstoši būtiski kāpināt arī uzņēmuma apgrozījumu.
Nule kā uzņēmums piesaistījis bankas “BlueOrange” finansējumu 7,4 miljonu eiro apmērā un saņemtais finansējums izlietots uzņēmuma saistību refinansēšanai, saimnieciskās darbības vajadzībām un attīstības mērķiem. “Bankas BlueOrange piešķirtais finansējums būs lielisks atspēriena punkts arī uzņēmuma tālākajā attīstībā,” saka SIA “Lat Eko Food” īpašniece un dibinātāja Egija Martinsone.
Uzņēmuma galvenais darbības veids ir bioloģiskas bērnu un zīdaiņu pārtikas ražošana, kuru sastāvā nav konservantu, krāsvielu, aromatizētāju un citu mākslīgu sastāvdaļu. Taču kopš 2015.gada uzņēmums paplašinājis darbību arī citu bioloģisko pārtikas produktu ražošanā visai ģimenei, to vidū ir smūtiji, kečupi, augļu un dārzeņu krēmi, putras, sulas, humuss, ievārījumi un deserti. Šobrīd uzņēmuma ražotnē Ādažos, kas izvietota kopumā 3500 m2 platībā, tiek gatavoti vairāk nekā 200 dažādi produktu veidi.
Zīmols “Rūdolfs” ieguvis pircēju atzinību ne vien Latvijas tirgū, bet arī citviet pasaulē. Vienlaikus “Lat Eko Food” sadarbojas ar pārtikas ražotājiem ārvalstīs, piedāvājot bioloģisko produktu ražošanu citām preču zīmēm. Vietējā tirgū “Lat Eko Food” realizē aptuveni 30% saražotās produkcijas un aptuveni 70% tiek eksportēti. Uzņēmuma galvenie noieta tirgi šobrīd ir Skandināvijas valstis Somija un Zviedrija, kā arī Austrija, Krievija, Čehija, Lietuva, Kanāda, Singapūra, Japāna, Izraēla, Nīderlande un citas – kopumā vairāk nekā 30 pasaules valstis.
Ņemot vērā stingrās prasības bioloģiskās un īpaši zīdaiņu pārtikas sertifikācijā, uzņēmums SIA “Lat Eko Food” iepērk tikai bioloģiski sertificētas izejvielas – augļus, dārzeņus, ogas, gaļu, zivis, piena produktus un daudzas citas izejvielas. Atbalstot vietējo ekonomiku, priekšroka izejvielu piegādē tiek dota Latvijas bioloģiskajām saimniecībām.
SIA “Lat Eko Food” šobrīd nodarbināti 68 darbinieki. Uzņēmums saņēmis gan Eiropas Savienības bioloģiskās produkcijas “zaļā karodziņa”, gan virkni citu starptautiski nozīmīgu sertifikātu. To vidū ir arī BRC, IFS un skandināvu organiskās pārtikas “KRAV” sertifikāts, kas apliecina gan to, ka tiek ražoti ekoloģiski tīri produkti, gan to, ka tiek mazināta ietekme uz vidi un ražošanas procesos tiek ievēroti augstākie kvalitātes standarti.
Lai samazinātu savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, uzņēmums šobrīd iepērk tikai atjaunojamo jeb zaļo enerģiju. Tāpat visi procesi ražotnē mērķtiecīgi veidoti pēc bezatkritumu saimniecības principiem. Piemēram, ražošanā izmantoto augļu un dārzeņu mizas un atlikumi tiek nodoti dzīvnieku barošanas vajadzībām. Šogad ražotnē plānots uzstādīt arī ūdens recirkulācijas sistēmu, kas ļaus būtiski samazināt ražotnē patērētā ūdens resursus.
2010.gadā dibinātais SIA “Lat Eko Food” ražotni Ādažos, Muižas ielā 18A, atklāja 2014.gadā. Uzņēmuma dibinātāja ir Egija Martinsone, kura ar bērnu pārtikas ražošanu sāka nodarboties, pateicoties sava dēla Rūdolfa nākšanai pasaulē, un kura vārdā nosaukta gan jaunā ražotne, gan arī bioloģisko produktu līnija bērniem. SIA “Lat Eko Food” joprojām ir vienīgā ražotne Latvijā, kura piedāvā specializētu ekoloģisku pārtiku bērniem un zīdaiņiem.