Vīndari rīko tradicionālos svētkus
Vīndari rīko tradicionālos svētkus

Vīndari rīko tradicionālos svētkus

Foto: pexels.com

Latvijas vīna darītāji pulcēsies tradicionālajos vīndaru svētkos.

Pasākums notiks 17.jūlijā Cēsu novada Straupes Zirgu pastā, informē Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā.

Latvijas vīndari piedāvās nobaudīt augļu, ogu un ziedu vīnu daudzveidīgās garšas, kuras radītas 12 Latvijas pazīstamākajās mazajās vīna darītavās. Kā ierasts, notiks arī vīnu un ēdienu saderības vērtēšana jeb tā saucamā “sapārošana”. Ekspertu vidū būs vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības pārstāvji vēsta, ka Latvijas augļu – ogu vīna darināšanai ir senas kultūrvēsturiskas tradīcijas. Jau vairākus gadus organizācija nopietni strādā, lai vietējās vīna darināšanas amata prasmes tiktu izkoptas augstākā, profesionālā pakāpē, lai vīndaru radītais produkts iegūtu atzinību ne tikai atsevišķu vīna pārzinātāju vidū, bet arī tiktu ar lepnumu piedāvāts visos Latvijas restorānos.

Pasākumā darbosies arī Straupes lauku labumu tirdziņš, kas savā darbībā atbalsta starptautiskās organizācijas “Slow Food International” noteikumu prasības un kļuvis par “Earth Market” jeb “Zemes tirgus” alianses dalībnieku. Tas nozīmē, ka tirgū pieejamā produkcija ražota atbilstoši “slow food” filozofijai – tā ir vietēja, sezonāla, audzēta godprātīgi, saudzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspēju.

Svētkos netiks lietotas nedz plastmasas, nedz papīra glāzes, bet pie ieejas varēs iegādāties stikla glāzes un glāžu turētājus.

Latvijas vīndaru svētki ir viens no Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības radītā un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētā projekta “Latvijas vīna tūre” pasākumiem, lai plašāku Latvijas iedzīvotāju daļu iepazīstinātu ar vīna tapšanas mākslu. Vīndaru svētkus rīko Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība sadarbībā ar biedrību “Slow Food Straupe”.